El Grup de recerca en Infemeria Avançada (CARING) investiga en diferents àmbits de treball i desenvolupa, principalment, les següents línies de recerca:
-
1. PRÀCTICA CLÍNICA AVANÇADA
-
2. REPTES DE LA SALUT PÚBLICA I LA INFERMERIA COMUNITÀRIA AL SEGLE XXI
-
3. METODOLOGIA I APLICACIONS DE LA RECERCA EN SALUT MENTAL I ADDICCIONS
1. PRÀCTICA CLÍNICA AVANÇADA
Aquesta línia inclou la recerca del desenvolupament de l'exercici professional ampliat, competencial i d'habilitats en qualsevol àmbit, per donar resposta als nous reptes i resultats en salut, basats en la innovació i la investigació en la pràctica clínica d'infermeria avançada.
Objectiu línia:
Potenciar la recerca infermera des de qualsevol perspectiva en l'àmbit de la biomedicina, epidemiologia i la pràctica clínica avançada.
Àrees temàtiques:
- Promoció de la salut
- Prevenció i abordatge amb perspectiva de gènere
- Àmbits de la cronicitat
- Innovació docent
- Noves tecnologies i metodologies
- Qualitat i seguretat del pacient
- Bioètica, ètica aplicada i ontologia
- Pensament crític i reflexiu, lideratge i autonomia professional
- Digitalització de salut i Gestió de les cures
- Psicologia de la salut
- Autonomia per a la pràctica professional i competencial
2. REPTES DE LA SALUT PÚBLICA I LA INFERMERIA COMUNITÀRIA AL SEGLE XXI
Aquesta línia d'investigació s'estructura sobre la base de dos eixos: la salut pública i la infermeria comunitària. Incorpora la vessant social y humanista de la infermeria amb un enfoc que inclou des de l'estudi històric i ètic dels cuidatges fins a l'epidemiologia crítica i social, amb un abordatge predominant comparatiu, transcultural i també local dels fenòmens d'estudi.
Objectiu línia:
Potenciar la recerca bàsica i aplicada en el camp de la infermeria de salut pública i comunitària, amb especial atenció al desenvolupament d'accions en salut, estratègies de cuidatge i polítiques socials davant els reptes que ens planteja el nou mil·lenni.
Àrees temàtiques:
- Determinants socials de la salut
- Polítiques públiques
- Història i ètica dels cuidatges
- Infermeria transcultural
- Atenció Primària Orientada a la Comunitat
- Epidemiologia crítica
3. METODOLOGIA I APLICACIONS DE LA RECERCA EN SALUT MENTAL I ADDICCIONS
Objectiu línia:
Potenciar la recerca infermera en l'àmbit dels cuidatges psicosocials d'infermeria des de una vessant positiva i focalitzada en els conceptes de Salut Mental Positiva , Benestar emocional, Literàcia en salut i Gènere.
En aquesta àrea es té en compte la metodologia de recerca, quantitativa, qualitativa, assaig clínics i projectes investigació-acció.
S'estan desenvolupant i avaluant Programes d'intervenció per fomentar Salut Mental Positiva, Benestar emocional i Literàcia en Salut dirigits a diferents poblacions i amb col·laboració amb la Universitat de Porto, de Xile, la UB, UAB i UdG, així com amb el departament d'Informàtica i Matemàtiques de la URV i professionals dels diferents àmbits assistencials.
Àrees temàtiques:
- Salut Mental Positiva (SMP) i Literàcia en Salut: variables associades i instruments de mesura.
- Programes Health per fomentar la SMP i reduir el malestar en l'àrea dels cuidadors familiars de malats crònics i els professionals d'infermeria.
- Suïcidi: Estudis relacionats amb identificar els factors de risc i de protecció del suïcidi en diferents grups de població i àmbits assistencials.
- Salut Mental i Gènere: Detecció i abordatge de la violència masclista en diferents poblacions, persones amb trastorn mental, alumnes i LGTBI.
- Cuidatges Psicosocials d'infermeria en SM: millorant la relació terapèutica, qualitat de vida i salut mental, Covid i SM, programes de la SMP, reducció de l'estrès i promoció del benestar emocional amb els alumnes d'infermeria.
- Consum i abús de substàncies en joves (alcohol i cànnabis) factors de risc i variables associades.